ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Blog

Εκτυπωτες Laser: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Οι εκτυπωτες Laser είναι αδιαμφισβήτητα οι πιο γρήγοροι εκτυπωτες της αγοράς και μαζί με τους εκτυπωτες Inkjet, αποτελούν τους πιο δημοφιλείς παγκοσμίως.


Έχοντας αφήσει «στην άκρη» το μελάνι, που χρησιμοποιούν οι εκτυπωτες Inkjet, οι Laser λειτουργούν με toner, δηλαδή με μικροσκοπικούς κόκκους άνθρακα και πολυμερών πλαστικού.

Η διαδικασία εκτύπωσης με τους εκτυπωτές Laser διαφέρει από εκείνη των Inkjet, καθώς το χαρτί έρχεται σε επαφή με το drum (το φωτοευαίσθητο τύμπανο που διαθέτει ο εκτυπωτής) πάνω στο οποίο περιχύνεται σταδιακά το toner στα σημεία που υποδεικνύει η ακτίνα του laser ή της led συστοιχίας.

Χάρη στο ηλεκτροστατικό φορτίο που δημιουργείται και την αύξηση της θερμοκρασίας, τα συστατικά του toner «κολλούν» πάνω στο χαρτί (η εκτυπωμένη σελίδα εξέρχεται ζεστή από το μηχάνημα) και η εκτύπωση δεν αλλοιώνεται ακόμα και αν έρθει σε επαφή με νερό -το μελάνι δε, των εκτυπωτών Inkjet υγροποιείται σε μια τέτοια περίσταση.

Οι εκτυπωτες Laser παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Οικονομία. Είναι εξαιρετικά οικονομικοί στην εκτύπωση, αφού ένα toner αρκεί για χιλιάδες σελίδες εκτύπωσης.
  • Ταχύτητα. Ξεπερνούν θεαματικά σε ταχύτητα τους εκτυπωτές Inkjet -οι απλοί, οικιακής χρήσης παράγουν 20 σελίδες ανά λεπτό και οι επαγγελματικής χρήσης φτάνουν και τις 60 σελίδες ανά λεπτό. Η ταχύτητα αυξάνεται αν αντί για laser ο εκτυπωτής διαθέτει συστοιχία με led.
  • Ποιότητα. Το toner εγγυάται άρτιο αποτέλεσμα εκτύπωσης, δεν ξεραίνεται -όπως συμβαίνει με το μελάνι των Inkjet- και δεν αλλοιώνεται μέχρι την επόμενη εκτύπωση, ακόμα και αν έχει μεσολαβήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μνήμη. Δύνανται να ανταποκριθούν στις ανάγκες πολλών χρηστών ταυτόχρονα, καθώς διαθέτουν αρκετά μεγάλη μνήμη.

kk1

Τα μειονεκτήματα που εμφανίζουν οι εκτυπωτές Laser είναι:

  • Τα οικονομικότερα μοντέλα τους δεν είναι έγχρωμα.
  • Δεν αποδίδουν την ίδια ποιότητα στην εκτύπωση φωτογραφιών σε σχέση με τους Inkjet.
  • Οι έγχρωμοι έχουν μεγάλο όγκο αφού εκτός από το βασικό, μαύρο toner, χρειάζονται τουλάχιστον τρία ακόμη με τα υπόλοιπα χρώματα.
  • Όταν οι έγχρωμοι διαθέτουν ένα drum και ένα σύστημα περιστροφής, ο χρόνος της έγχρωμης εκτύπωσης σχεδόν τετραπλασιάζεται σε σχέση με την ασπρόμαυρη του ίδιου εκτυπωτή.
  • Περιορίζονται στον τύπο χαρτιού που μπορούν να εκτυπώσουν λόγω του ότι κατά την διάρκεια της εκτύπωσης αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία.

Σημειώνεται πως ο κάθε χρήστης χρειάζεται να συγκρίνει τα «συν» και τα «πλην» των εκτυπωτών Laser και Inkjet, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες του, προτού αποφασίσει τον τύπο του εκτυπωτή που θα προμηθευτεί.