ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Blog

Ηχεία Υπολογιστών – Επιλέξτε Σωστά Σύμφωνα Με Τις Ανάγκες Σας

Είναι γεγονός πως το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας δαπανάται μπροστά στον υπολογιστή, είτε για δουλειά, είτε ψυχαγωγία. Ειδικά για όσους επιλέγουν να απολάυσουν το ελέυθερο χρόνο τους στο σπίτι, μουσική, ταινίες, σειρές και gaming αποτελούν τη βασική πηγή διασκέδασης. 


Η εικόνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα παραπάνω, αλλά ο ήχος είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προσδώσει επιπλέον ποιότητα και να κάνει τη διαφορά.


Κάθε υπολογιστής (φορητός, ή η οθόνη ενός desktop), φέρει ήδη ηχεία που συνήθως εκπέμπουν κακής ποιότητας, παραμορφωμένο ήχο, κάνοντας την ακρόαση κάθε άλλο παρά ευχάριστη.


Το αποτέλεσμα? Σχεδόν όλοι προμηθευόμαστε ηχεία για να καλύψουμε αυτό το «κενό», ο καθένας στο μέτρο που επιθυμεί.

Εαν κάνεις για πρώτη φορά έρευνα αγοράς, ή θες να ανεβάσεις την ποιότητα του ήχου σου με μία λύση που θα αξίζει και το τελευταίο ευρώ, παρακάτω θα βρείς χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή σου.

 

1. Για τί χρήση προορίζονται τα ηχεία μου?
Ο σημαντικότερος παράγοντας που θα σου γλιτώσει ώρες άσκοπης αναζήτησης προϊότων, είναι να γνωρίζεις τη χρήση που θές να κάνεις.


Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα παρατηρήσεις είναι ο αριθμός των ηχείων ή τα κανάλια, κάτι που φαίνεται με την ένδειξη 2.0, 2.1 ή 5.1.

2.0 -- 2 ηχεία (ένα για κάθε κανάλι):
Ακούς μουσική όταν διαβάζεις, βλέπεις ταινίες και σειρές χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Δε σου αρέσει o παραμορφωμένος ήχος, αλλά δε σε ενδιαφέρουν και λεπτομέρειες όπως το πόσο καλά ακούγονται τα «μπάσα» κλπ.

Τα ηχεία 2.0 είναι η λύση για τις ανάγκες σου και καλό είναι σε αυτή την κατηγορία να επικεντρωθεί η έρευνά σου. 
Ιδανική λύση τα Logitech 2.0 Z200 Black 980-000810

 

2.1 -- 2 ηχεία + subwoofer
Η μουσική δεν σου κρατάει απλά συντροφιά μερικές ώρες της μέρας, είναι  βασικό μέρος της ψυχαγωγίας σου και θές να προσθέσεις ποιότητα σε αυτό. Βλέπεις ταινίες, παίζεις games και θες να βελτιώσεις την συνολική εμπειρία λαμβάνοντας τα ηχητικά ερεθίσματα στον καλύτερο βαθμό.

Τα ηχεία 2.1 είναι η κατηγορία που πρέπει να επικεντρωθείς, καθώς το ξεχωριστό sub βελτιώνει αισθητά την ακουστική εμπειρία διαχέοντας τα μπάσα στο χώρο, ενώ τα δύο ηχεία προσφέρουν πιο ισσοροπημένα τις μεσαίες και υψηλότερες συχνότητες.
Ιδανική Λύση τα Logitech 2.1 Z333

 

5.1  -- 5 ηχεία +subwoofer
Ανήκεις στην κατηγορία των απαιτητικών στα θέματα του ήχου και τον ελεύθερο χρόνο σου κυρίως απολαμβάνεις να βλέπεις ταινίες. Επίσης μπορείς να διαθέσεις υψηλότερο budget, κάτι που καθιστά εφικτή την αγορά ηχείων 5.1.

Με δεδομένο οτι όλες οι σύγχρονες ταινίες υποστηρίζουν ήχο 5.1 είτε με το πρότυπο DTS είτε με το πρότυπο Dolby Digital, η επιλογή ηχείων 5.1 είναι η καλύτερη λύση.
Ιδανικά Λύση τα Logitech 5.1 Z506

 

2. Ποιότητα – Επιπλέον Χαρακτηριστικά
Φάσμα συχνοτήτων
Οι συχνότητες που θα θέλετε να προτιμήσετε είναι 20Hz – 20kHz. Αυτό είναι το ακουστικό φάσμα που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος. Το αριστερό ηχείο δίνει τις χαμηλές συχνότητες, δηλαδή τα μπάσα και το δεξί τις ψηλές και μεσαίες συχνότητες που ακούμε, τα φωνητικά και τις μελωδίες συνήθως. Με λίγα λόγια όσο μεγαλύτερο είναι το φάσμα συχνοτήτων, τόσο πιο καλή η ποιότητα του ήχου.


Υλικά κατασκευής
Στη συνολική ποιότητα του ήχου, αλλά και την εξωτερική εμφάνιση, σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα κατασκευής. Αυτός ο παράγοντας εξαρτάται αποκλειστικά απο τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής. Εδώ κολλάει αυτό που λέμε «ότι πληρώνεις παίρνεις». Αν λοιπόν δείτε 2 διαφορετικά προϊόντα με ίδιες προδιαγραφές, αλλά το ένα εκπέμπει πολύ καλύτερο και πιο καθαρό ήχο, θα ξέρετε που οφείλεται αυτή η διαφορά. Τα περισσότερα ηχεία υπολογιστών είναι φτιαγμένα απο πλαστικό που πρέπει να πληρεί ορισμένες προυποθέσεις, όπως συγκεκριμένη πυκνότητα κλπ.


Ισχύς
Η ισχύς των ηχείων που θα επιλέξετε μετριέται σε Watt. Όσα αυξάνονται τα Watt τόσο μεγαλύτερες εντάσεις μπορεί να φτάσει ένα ηχείο. Πολύ πιθανό είναι να δείτε σε κάποια ηχεία να αναγράφεται «100 Watt RMS». Το RMS σημαίνει ότι τα ηχεία φτάνουν με άνεση το μέγιστο της έντασης που αναγράφεται με μηδενική παραμόρφωση του ήχου. Όταν γίνεται αναφορά μόνο στα Watt θα πρέπει να υπολογίσετε οτι η ποιότητα του ήχου θα μείνει ικανοποιητική σε εντάσεις λίγο χαμηλότερες απο τη μέγιστη.

Εδώ θα πρέπει και πάλι να σκεφτείτε τη χρήση που θέλετε να κάνετε. Για ένα γραφείο και χωρίς πολλές απαιτήσεις η προτιμότερη λύση είναι μέχρι και 25-30 watt ανα ηχείο. Για ένα δωμάτιο περίπου 10 τετραγωνικών, όπου θέλετε να ανεβάζετε τις εντάσεις, μέχρι 250 watt το κάθε ηχείο είναι οτι πρέπει, ενώ σε ένα μεγαλύτερο χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει και πάρτυ παίρνουμε κάτι παραπάνω σε Watt αν θέλουμε να ακούμε πιο δυνατά μουσική.


Ένα home cinema σύστημα στο σύνολο μέχρι 500 watt είναι μια βασική λύση, ενώ για τους απαιτητικούς και φανατικούς των ταινιών 1000 watt είναι υπεραρκετά απο άποψη έντασης.