ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Blog

Πώς να επιλέξετε οθόνη για τον υπολογιστή σας

 

Πώς να επιλέξετε οθόνη για τον υπολογιστή σας

Έχετε εντοπίσει τα περισσότερα «κομμάτια» που θα συνθέσουν τον νέο σας σταθερό υπολογιστή και τώρα πραγματοποιείτε έρευνα αγοράς προκειμένου να βρείτε την πιο κατάλληλη οθόνη υπολογιστή. Πώς θα καταφέρετε να προμηθευτείτε το ιδανικό monitor για εσάς; Διαβάστε στη συνέχεια μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

 

Το μέγεθος είναι υποκειμενικό ζήτημα

Στην περίπτωση της οθόνης, το μέγεθος «παίζει» σημαντικό ρόλο αφού σχετίζεται άμεσα με την χρήση για την οποία προορίζεται ο υπολογιστής αλλά και με το κόστος της -όχι με την ποιότητα. Αν σκοπεύετε να βλέπετε ταινίες, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μία πολύ μεγάλου μεγέθους οθόνη, από 26 ίντσες και πάνω. Εάν ασχολείστε με την επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο ή παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, μία μεγάλη οθόνη (από 23’’ έως 26’’) θα καλύψει τις ανάγκες σας. Οι περισσότεροι χρήστες που «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο και εκτελούν συνηθισμένες εργασίες στον υπολογιστή (σύνταξη κειμένων κλπ) συνήθως επιλέγουν οθόνη μεσαίου μεγέθους, έως 22’’.

 

Η ανάλυση «μετράει»

Η ανάλυση μιας οθόνης υπολογιστή αποτελεί ίσως την πιο σημαντική παράμετρο για την επιλογή σας, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά της. Η ανάλυση συνοπτικά εκφράζει τον αριθμό των pixels που η οθόνη μπορεί να αναπαράγει σε κάθε διάσταση. Αν συγκρίνετε δύο οθόνες του ίδιου μεγέθους, εκείνη που έχει μεγαλύτερη ανάλυση δείχνει τα αντικείμενα μικρότερα σε σχέση με αυτά που απεικονίζονται σε οθόνη χαμηλότερης ανάλυσης. Αλλά, όσο υψηλότερη ανάλυση διαθέτει η οθόνη, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες βλέπει ο χρήστης.

 

Μεγάλη συχνότητα, ξεκούραστα μάτια

Εκτός από την ανάλυση, μια ακόμη παράμετρος που προσδιορίζει την ποιότητα μιας οθόνης είναι η συχνότητα ανανέωσης πλαισίων -αφορά στο πλήθος των εικόνων (πλαισίων) που εμφανίζονται ανά δευτερόλεπτο. Όσο πιο μεγάλη είναι η συχνότητα ανανέωσης της οθόνης, τόσο πιο γρήγορα συμβαίνουν οι εναλλαγές των εικόνων, περιορίζοντας σημαντικά το «τρεμούλιασμα» των αντικειμένων που απεικονίζονται και την κόπωση των ματιών του χρήστη.

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν ποικίλα άλλα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα μοντέλα των οθονών της αγοράς. Αυτό που έχετε να κάνετε προκειμένου να επιλέξετε την ιδανικότερη για εσάς οθόνη, είναι να καταγράψετε τις ανάγκες σας, ώστε να καθορίσετε τα υπόλοιπα κριτήρια.

 

Τύπος σύνδεσης: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο σύνδεσης του υπολογιστή σας. Αν είναι παλιάς τεχνολογίας και διαθέτει μόνο θύρα αναλογικής σύνδεσης (VGA), δεν θα μπορέσετε να τον συνδυάσετε με μία σύγχρονη οθόνη με θύρα ψηφιακής σύνδεσης (DVI).

 

Χρόνος απόκρισης: Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η οθόνη για να πραγματοποιήσει εναλλαγή στο χρώμα. Όσα λιγότερα χιλιοστά του δευτερολέπτου, όσο πιο γρήγορα πραγματοποιούνται οι εναλλαγές χρώματος στην οθόνη, τόσο το καλύτερο -ειδικά για τους χρήστες που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

 

Λόγος αντίθεσης: Εκφράζει την ποιότητα των χρωμάτων στην οθόνη, επομένως όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος της αντίθεσης της οθόνης, με τόση περισσότερη ακρίβεια απεικονίζονται τα χρώματα.

Γωνία θέασης: Αν σκοπεύετε να παρακολουθείτε ταινίες από την οθόνη του υπολογιστή, φροντίστε να έχει μεγάλη γωνία θέασης, που επιτρέπει σε περισσότερα από δύο άτομα, να βλέπουν καλά και από το πλάι.

 

Συνοψίζοντας, συστήνεται να θέσετε καταρχάς σε προτεραιότητα τις ανάγκες σας, προτού επιλέξετε την καλύτερη για εσάς οθόνη υπολογιστή, προκειμένου να καταφέρετε να «κρατήσετε» το κόστος της εντός του προϋπολογισμού σας αλλά και να νιώθετε ότι σας καλύπτει ικανοποιητικά. Προτείνεται δε, πριν αγοράσετε το καινούριο σας μόνιτορ, να το δείτε σε λειτουργία με τα είδη των εφαρμογών που σκοπεύετε να «τρέχετε».