clock icon
Δυνατότητα παράδοσης Next Day
cart icon
23.000+ προϊόντα
location icon
Pick up point
truck icon
Δωρεάν μεταφορικά άνω των 60€ εντός Αττικής
Menu
Προϊόντα
Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

3 πράγματα που δεν ήξερες για τη Marshall

3 πράγματα που δεν ήξερες για τη Marshall

Όταν μιλάμε για ενισχυτές κιθάρας, δύο ονόματα μάς έρχονται στο μυαλό: Leo Fender και Jim Marshall. Εδώ θα μιλήσουμε για τη θρυλική εταιρεία Marshall και τον ξεχωριστό ιδρυτή της, ντράμερ της ροκ μουσικής, που έμελλε να σημαδέψει τον ήχο των επόμενων γενεών μουσικών και ακροατών.

Αναζητήσαμε λοιπόν, και επιλέξαμε 3 γεγονότα που πιθανώς δεν γνωρίζεις για την πορεία του Jim Marshall και την παγκοσμίου φήμης εταιρεία του, τα οποία επηρέασαν σημαντικά τον τρόπο που απολαμβάνεις σήμερα την αγαπημένη σου μουσική στο σπίτι, με τα μοναδικά προϊόντα ήχου της Marshall.

 

#1 Το κατάστημα «Jim Marshall and Son» στο Λονδίνο

Ο Jim Marshall βιοποριζόταν διδάσκοντας ντραμς σε νέους μουσικούς και παίζοντας μουσική στον δρόμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, αποφάσισε το 1960 να ανοίξει το μουσικό κατάστημα «Jim Marshall and Son» στο Hanwell του Λονδίνου.

Ο ίδιος ο Marshall έχει πει για την πρώτη του επιχείρηση:

«Δίδασκα σε περίπου 65 μαθητές την εβδομάδα και μαζί με το εισόδημα από τη δουλειά του ντράμερ, κέρδιζα στις αρχές της δεκαετίας του '50 κοντά στα £ 5.000 ετησίως. Έτσι κατάφερα να συγκεντρώσω τα χρήματα για να ανοίξω το πρώτο μου κατάστημα».

Το κατάστημα του Marshall πουλούσε μουσικά όργανα αλλά χάρη στη φήμη που ήδη είχε αποκτήσει ο ταλαντούχος ντράμερ, κατάφερε να γίνει «talk of the town», προσελκύοντας πολλούς νέους και φιλόδοξους μουσικούς, φίλους των μαθητών του, όπως ο Pete Townshend και ο Ritchie Blackmore.

Από τη σχέση που ανέπτυσσε με τους πελάτες του, γρήγορα αντιλήφθηκε ότι οι νέοι κιθαρίστες αναζητούσαν έναν ισχυρό ενισχυτή που να είναι σε θέση να παράγει τον αυθεντικό, ωμό ήχο της ροκ μουσικής.

Έτσι, ο Jim Marshall εργάστηκε πάνω σε αυτό μαζί με την πιστή ομάδα του και δημιούργησε τον πρώτο ενισχυτή, γνωστό πλέον ως Number One.

 

#2 Ο πρώτος ενισχυτής «Number One»

Ο μουσικός, πελάτης και φίλος του Jim Marshall, Pete Townshend, κάθε φορά που επισκεπτόταν το κατάστημα με τα μουσικά όργανα τού έλεγε ότι χρειάζεται «κάτι μεγαλύτερο, κάτι δυνατότερο» για τη μουσική του.

Αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της νέας γενιάς κιθαριστών, ο Jim Marshall δεν άργησε να αντιληφθεί ότι πρέπει ο ίδιος να εργαστεί πάνω σε αυτό και να προσπαθήσει να δημιουργήσει αυτό το «κάτι διαφορετικό» που απουσίαζε από τον ροκ ήχο.

Από κοινού με την ομάδα του, αξιοποίησε την ευκαιρία και δημιούργησε τον πρώτο του ενισχυτή, Number One, ο οποίος εκτίθεται σήμερα στο  εργοστάσιο της Marshall στο Bletchley.

Ο νέος ενισχυτής του Jim Marshall, ο πρώτος JTM45 από τους ενισχυτές που ακολούθησαν, έγινε περιζήτητος από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του τον Σεπτέμβριο του 1962, προσελκύοντας 23 παραγγελίες στο μικρό κατάστημα του Λονδίνου.

Λέγεται πως όταν ο Pete Townshend δοκίμασε τον καινούριο ενισχυτή του Marshall και άκουσε τον διαφορετικό ήχο της κιθάρας του φέρεται να είπε: «αυτός είναι ήχος Marshall».

 

#3 Η απαρχή του περίφημου Marshall Stack

Έχοντας επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με την ίδρυση της εταιρείας  Marshall Amplification, ο Jim Marshall οραματιζόταν τον ιδανικό ροκ ήχο, πραγματοποιώντας δοκιμές με νέα είδη ενισχυτών για κιθαρες.

Ήταν το 1965 όταν ο Pete Townshend -ξανά- ζήτησε από τον Marshall να κατασκευάσει έναν πολύ πιο δυνατό ενισχυτή. Παρόλο που ο πρώτος ενισχυτής, Number One, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Marshall με τους συνεργάτες του Craven και Bran, αυτή τη φορά ήταν ο μόνος ιθύνων νους του διάσημου Marshall Stack.

Προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Townshend, ο Marshall σκέφτηκε να αναβαθμίσει τον 100 Watt ενισχυτή Marshall σε έναν συνδυασμό ενισχυτών, για να δημιουργήσει το ηχείο Marshall 8x12. Ακριβώς όμως επειδή παραήταν ογκώδες για να μεταφέρεται από συναυλία σε συναυλία, διαμόρφωσε το ισχυρό ηχείο σε δύο στοίβες 4x12, που έγινε το περίφημο Marshall Stack.

Με αυτό το καταπληκτικό για την εποχή δημιούργημα ο ντράμερ Jim Marshall και κατασκευαστής ενισχυτών κιθάρας -που δεν ήξερε να παίζει κιθάρα- κατάφερε να γίνει «ο πατέρας του ήχου».