clock icon
Δυνατότητα παράδοσης Next Day
cart icon
23.000+ προϊόντα
location icon
Pick up point
truck icon
Δωρεάν μεταφορικά άνω των 60€ εντός Αττικής
Menu
Προϊόντα
Close
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Οθόνες Υπολογιστών - 5 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζεται Πριν Αγοράσετε

Οθόνες Υπολογιστών - 5 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζεται Πριν Αγοράσετε

Συνήθως όταν αγοράζετε τα εξαρτήματα για έναν υπολογιστή, η οθόνη δεν είναι πάντα στις πρώτες προτεραιότητές σας.

Η αγορά της σωστής οθόνης που θα καλύψει τις ανάγκες σας όμως είναι πολύ πιο σημαντική από ότι νομίζατε. Πέραν του γεγονότος ότι όση ώρα εργάζεστε στον υπολογιστή σας η κύρια επαφή σας είναι με την οθόνη, μια ακατάλληλη οθόνη για τις ανάγκες σας και την χρήση για την οποία την προορίζετε μπορεί να σας δημιουργήσει πολλά πρακτικα και λειτουργικά προβλήματα.

Όπως και τα υπόλοιπα εξαρτήματα ενός υπολογιστή, έτσι και οι οθόνες υπολογιστών ποικίλουν και διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους. Έχουμε συντάξει για εσάς έναν κατατοπιστικότατο οδηγό αγοράς οθονών έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα αγοράσετε την σωστή οθόνη.

 

#1 Μέγεθος και Ανάλυση

Συνήθως πριν προβείτε στην αγορά μιας οθόνης, έχετε μια ιδέα περί του προτιμώμενου μεγέθους. Ίσως χρειάζεσθε μια μεγάλη οθόνη 27’ ιντσών ή και 32΄για το γραφείο σας ή μπορεί κάτι μικρότερο και πιο πρακτικό για εξοικονόμηση χώρου.

Ίσως προτιμάτε δύο οθόνες ή και περισσότερες, περίπτωση κατά την οποία πρέπει να σιγουρευτείτε πρώτα ότι χωράνε στο γραφείο ή το έπιπλο σας.

Για αυτό το λόγο πάντα να υπολογίζετε και να μετράτε τις διαθέσιμες διαστάσεις και να τις συγκρίνετε με αυτές της οθόνης που σας ενδιαφέρει. Αφού σιγουρευτείτε για το μέγεθος, πρέπει να αποφασίσετε τι ανάλυση χρειάζεσθε να είναι η νέα σας οθόνη (πόσα πίξελ δηλαδή μπορεί να απεικονίσει στην επιφάνειά της).

Οι οθόνες Full HD 1080p είναι οι πιο συνηθισμένες σήμερα και μπορείτε να τις βρείτε σε πολύ οικονομικές τιμές. Για παράδειγμα μπορείτε να αγοράσετε την ποιοτική Dell Led 22’ ιντσών ανάλυσης 1920x1080 με λίγο παραπάνω από εκατό ευρώ.

Όσο ανεβαίνετε στις ίντσες καλό είναι να ανεβαίνετε αντίστοιχα και στην ανάλυση. Δηλαδή, ενώ η ανάλυση 1920x1080 μπορεί να είναι ιδανική για οθόνες μέχρι και 24’ ιντσών, από εκεί και πάνω θα ήταν καλύτερα να προτιμήσετε μια οθόνη με ανάλυση 2560χ1440 ή και παραπάνω. Το κείμενο αλλά και οι εικόνες θα είναι πιο καθαρές και ευδιάκριτες.

 

#2 Τύπος Οθόνης

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ο τύπος της οθόνης ή αλλιώς του “Panel”. Οι δύο κύριοι τύποι οθονών είναι: TN Panel (Twisted Nematic): Αυτού του τύπου οι οθόνες είναι οι οικονομικότερες και οι πιο κοινές υλοποιήσεις της τεχνολογίας LCD.

Προσφέρουν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης που τις καθιστά ιδανικές για gaming και χαμηλότερο response rate.

Παρ’ όλα αυτά προσφέρουν χαμηλής ποιότητας χρώματα και γωνίες θέασης με αποτέλεσμα τα χρώματα να φαίνονται πιο “ξεπλυμένα” και θαμπά αν τις κοιτάξετε υπό γωνία. IPS Panel (In-Plane Switching): Αυτού του τύπου οι οθόνες είναι πιο ακριβές από τις TN Panel αλλά προσφέρουν άριστες γωνίες θέασης και τέλεια απεικόνιση χρωμάτων.

Τα “μαύρα” είναι πιο μαύρα και τα χρώματα είναι πιο κοντά στα αληθινά.

 

#3 Ρυθμός Ανανέωσης

Αν παίζετε παιχνίδια τότε ο ρυθμός ανανέωσης είναι κάτι που σας αφορά άμεσα και θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν σας όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε οθόνη.

Οι πιο πολλές οθόνες έχουν ρυθμό ανανέωσης 60Hz που σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε μόνο 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Ακόμα και αν ένα παιχνίδι “τρέχει” στα 100Hz σε μια οθόνη 60Hz θα μπορείτε να δείτε μόνο 60.

Αν θέλετε ιδανικές επιδόσεις για gaming τότε θα πρέπει να προτιμήσετε οθόνες στα 120Hz ή και στα 144Hz.
Η υλοποίηση της LG στα 144Hz και στις 27’ ίντσες είναι η απόλυτη λύση για σοβαρούς gamers.

 

#4 Αντιθαμβωτική Επίστρωση

Πολλές οθόνες προσφέρουν μια ειδική επίστρωση που μειώνει κατά πολύ τις αντανακλάσεις του φωτός που προέρχονται από πίσω σας. Εάν δουλέυετε σε ένα αρκετά φωτεινό περιβάλλον καλό θα ήταν θα σιγουρευτείτε ότι η οθόνη σας προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό.

 

#5 Ports

Τελευταίο αλλά ιδιαίτερως σημαντικό είναι και τα ports τα οποία υποστηρίζει μια οθόνη.
Σιγουρευτείτε ότι η οθόνη που θέλετε να αγοράσετε προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης με την έξοδο βίντεο της κάρτας γραφικών σας.

Οι περισσότερες κάρτες γραφικών προσφέρουν εξόδους DVI και HDMI. Κάποιες παλίοτερες υλοποιήσεις και VGA.

Σιγουρευτείτε ότι η νέα σας οθόνη διαθέτει την κατάλληλη υποδοχή. Βεβαίως υπάρχουν και αντάπτορες που μετατρέπουν μια έξοδο βίντεο σε άλλου τύπου αλλά αν μπορείτε καλό είναι να τους αποφύγετε για χάριν οικονομίας, πρακτικότητας αλλά και χώρου.